II.Körzet: Dr. Bartalos Petra Margit 

Rendelés: 7090 Tamási Dózsa Gy.u.18-22 

 Hétfő,Kedd,Csütörtök,Péntek:8.00-11.00

 Szerda: 12.00-15.00
 
 Pári:Kedd 13.00-14.00 

 Szabad orvosválasztás joga: 

 Az általános szabályt ezzel kapcsolatosan az egészségügyről szóló 1997.  évi CLIV. törvény 8. §-a tartalmazza. A törvény kimondja, hogy „A  betegnek joga van az állapota által szakmailag indokolt szintű  egészségügyi szolgáltató és - ha jogszabály kivételt nem tesz - a  választott orvos egyetértésével az ellátását végző orvos  megválasztásához, amennyiben azt az egészségi állapota által indokolt  ellátás szakmai tartalma, az ellátás sürgőssége vagy az ellátás  igénybevételének alapjául szolgáló jogviszony nem zárja ki."

Az alapellátás szintjén például a háziorvos megválasztása tekintetében korlátozás nélkül érvényesíthető a szabad orvosválasztás joga, ami könnyen meg is valósul, hiszen egy orvost kell megjelölni, aki folyamatosan végzi majd a későbbiekben a páciens kezelését. 


Nem kötelező védőoltások - A járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás: ( Mencevax ACWY és Nimenrix, Meningitec, Menjugate, Neisvac-C)
3. oldal / 6
A betegség kórokozója a Neisseria meningitidis nevű baktérium, melynek több csoportja ismert. Nem mindegyik ellen van hatékony védőoltás. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, elsősorban zárt közösségben (pl. kollégium) fertőződhetnek vele a gyerekek. A fertőződés következményeként kialakulhat agyhártyagyulladás, mely életveszélyes megbetegedést jelent.
Több fajta vakcina áll rendelkezésre. Az oltások egy része már kombinált oltóanyag, mely négyféle kórokozó ellen nyújt védettséget.
Kombinált vakcinák:
•Nimenrix vakcina 12 hónapos kortól javasolt. Az alapimmunizáláshoz egy adag oltóanyag szükséges.
•Mencevax ACWY két évesnél idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek aktív immunizálására ajánlott oltóanyag. Egy adaggal történik az alapimmunizálás, viszont akiknél az invazív fertőzés veszélye továbbra is fennáll, időnként újraoltás javasolható.
Neisseria meningitidis C serocsoportjával szemben védelmet nyújtó vakcinák:
A Menjugate, Meningitec és Neisvac-C vakcina 2 hónapos kortól adható, 2 - 12 hónapos kor között 2 oltásra van szükség legalább 2 hónap különbséggel, 1 éves kor felett 1 adagra az alapimmunizáláshoz. A jelenlegi ajánlás szerint a csecsemőkorban elvégzett alapimmunizálás esetén ajánlott 1 emlékeztető oltás. Serdülők és felnőttek esetében egy adag oltásra van szükség.
Ajánlott azon személyeknek, akik járványos területre utaznak, akik járványos agyhártyagyulladásban megbetegedett személy közelébe kerülhetnek, illetve akiknek lépkárosodásuk van, vagy lépeltávolításon estek át.
A felnőtt populáció 5-15 %-ának normál garatflórájában megtalálható a kórokozó. Ha a szervezet immunrendszere gyengül, a baktérium bekerülhet a véráramba, és megbetegedést okozhat.
Az oltás ellenjavallatai: ha túlérzékenységi reakció lépett fel bármilyen, korábban beadott agyhártya-gyulladás ellen beadott védőoltás kapcsán, lázas betegség esetén, illetve várandósoknak csak jelentős veszély fennállása esetén adható. mottónk éptestden ép lélek az az egyszóval testépség.